Berichten zoeken

Hoe kun je het beste leren schoenen verzorgen?

Veel stevige winterschoenen zijn van leer gemaakt. Panama Jack schoenen zijn bijvoorbeeld van zeer duurzaam leer gemaakt en gevoerd zodat ze vele winters mee kunnen gaan. Je kunt kiezen uit grove, stoere schoenen, of een laarsje met hak. Bij leren schoenen is het van belang dat je ze mooi houdt door ze af en toe wat verzorging te geven. Hieronder lees je hoe je dit het beste kunt doen.

Dagelijkse routines

Elke keer als je buiten bent geweest met je schoenen is het verstandig ze met een korte routine schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de schoenen veel langer meegaan en er een stuk mooier uit blijven zien. Met een zachte borstel kun je het vuil van de dag er zachtjes af borstelen. Een harde borstel is in het geval van leer niet goed, want hiermee beschadig je het materiaal. De rand waar het leer overgaat in de zool is een plek waar veel vuil zich kan ophopen. Voor dit plekje heb je dus een kleiner borsteltje nodig. Je kan leren schoenen ook goed afnemen met een vochtige doek, bijvoorbeeld bij modderspetters. Let erop dat je de schoenen niet onder de kraan houdt, maar enkel een doek gebruikt. Als de schoenen toch flink nat zijn geworden, door bijvoorbeeld een hoosbui, moet je ze goed laten drogen bij kamertemperatuur.

Eens in de zoveel tijd

Voordat je de schoenen voor het eerst gaat dragen kun je een spray gebruiken of andere onderhoudsmiddelen die het materiaal weerbestendig en steviger maken. Dit kun je om de zoveel tijd herhalen, zodat ze onder andere goed waterbestendig blijven. Eens in de zoveel tijd kun je de schoenen reinigen met lichte zeep of witte azijn in water opgelost. Nadat ze grondig gedroogd zijn kun je ze weer behandelen net zoals je deed bij het aanschaffen van de schoenen. Je kan zelfs kiezen voor een impregneerspray die niet alleen waterafstotend werkt, maar ook vuilafstotend. Aan de binnenkant verslijten schoenen natuurlijk ook langzaam maar zeker, en dat komt vooral ook door vuil. Met speciale anti-bacteriële sprays blijf je dit voor.

Voor extra mooie schoenen

Leer kun je behandelen met een soort conditioner speciaal voor leer gemaakt. Dit is een soort crème die je over het leer smeert. Dit moet goed ingewreven worden en vervolgens moet het intrekken. Je kunt de overtollige crème na afloop gewoon met een doekje verwijderen. Bij glanzend leer kun je speciale schoenpoets gebruiken en met een glansborstel de schoenen behandelen.